Logo uDolores.pl

Domowa pizza

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Ilość : 4 szt.

Istnieje wiele przepisów na pizze, ja od dłuższego czasu korzystam z jednego, który powstawał metodą wielu prób i błędów. Dzięki temu odkryłam, że rodzaj mąki znaczącą wpływa na ciasto. W moim przepisie używam tej typu 450, a dodatek oliwy nadaje ciastu elastyczności i przeciwdziała rozrywaniu się go przy formowaniu. Wszystkie składniki jakich używam mają temperaturę pokojową, dzięki czemu ciasto nie musi długo rosnąć. Jeśli natomiast chcemy ciasto przygotować wcześniej możemy podzielić je na odpowiednie kawałki i włożyć do lodówki lub też zamrozić. Kilka słów o dodatkach które warto zapamiętać jeżeli sami robicie sos pomidorowy. Przede wszystkim zadbajmy o to, aby sos nie był zbyt wodnisty, ponieważ ciasto nie będzie mogło ładnie wyrosnąć, a jego konsystencja powinna być zbliżona to koncentratu pomidorowego. Kolejna rada to nie przesadzamy z ilością dodatków. Podstawowa pizza to ciasto z sosem i serem a reszta to tylko dodatki.

Składniki

  • 1/2 kg. maki
  • 5 dkg. drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Szczypta cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 250 ml ciepłej wody

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki wyrabiamy przez około 10 min i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. Kilkoma ruchami zagniatamy ciasto dzielimy na kulki i formujemy placki.

  3. Na cienki placek nakładamy łyżkę sosu i rozsmarowujemy go na całym cieście pozostawiając pół centymetrowy brzeg. Całość posypujemy serem mozzarellą i układamy dodatki (ja ty razem wykorzystałam kotlety mielone, które pozostały mi z obiadu).

  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni (termoobieg z dolną grzałką) i pieczemy przez 8-9 minut.