Domowa Kiełbasa
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Lady sklepowe zawalone są przeróżnymi wędlinami, tak więc jest w czym wybierać. Niestety nie udało mi się znaleźć takiej bez dziwnych dodatków, które kiedyś występowały pod skrótami typu E-… a teraz przybierają dziwne, długie nazwy. Ponieważ lubię wiedzieć co podaję rodzinie, wędliny staram się robić sama. Domowa kiełbasa można zrobić w szynkowarze albo w osłonce do kiełbasy, jednakże uważam, że nie wszyscy mają je pod ręka. Dlatego proponuję, aby zrobić ją w folii spożywczej (stretchowa), którą mamy prawie wszyscy w domu.
Składniki
-
70 dkg. mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
-
30 dkg. fileta z kurczaka
-
1 średniej wielkości cebula
-
2 ząbki czosnku (można pominąć)
-
1 łyżka posiekanego koperku
-
1 łyżka suchej żelatyny
-
30 ml. oleju
-
Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Mięso z uda kroimy w kostkę, a filet z kurczaka mielimy lub blendujemy.
-
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zrobi się szklista.
-
Mieszamy mięsa, dodajemy cebulę, przyprawy, dosypujemy żelatynę i wyrabiamy kilka minut.
-
Mięso wykładamy na folie spożywczą. Formując ją w rulon zawijamy jak cukierka. Jeden brzeg zawiązujemy i delikatnie dociskamy z drugiej strony tak, aby pozbyć się reszty powietrza. Zawiązujemy drugi koniec i jeszcze raz zawijamy tak, aby zawiązane końce zostały przykryte drugą warstwą foli.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 80 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę i wkładamy kiełbasę (wody ma być tyle aby zakrywała kiełbasę). Całość wsadzamy do piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.
-
Wyciągamy kiełbasę z wody i studzimy. Następnie wkładamy ją na noc do lodówki.