Logo uDolores.pl

Domowa Kiełbasa

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Lady sklepowe zawalone są przeróżnymi wędlinami, tak więc jest w czym wybierać. Niestety nie udało mi się znaleźć takiej bez dziwnych dodatków, które kiedyś występowały pod skrótami typu E-… a teraz przybierają dziwne, długie nazwy. Ponieważ lubię wiedzieć co podaję rodzinie, wędliny staram się robić sama. Domowa kiełbasa można zrobić w szynkowarze albo w osłonce do kiełbasy, jednakże uważam, że nie wszyscy mają je pod ręka. Dlatego proponuję, aby zrobić ją w folii spożywczej (stretchowa), którą mamy prawie wszyscy w domu.

Składniki

  • 70 dkg. mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)

  • 30 dkg. fileta z kurczaka

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2 ząbki czosnku (można pominąć)

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka suchej żelatyny

  • 30 ml. oleju

  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

  1. Mięso z uda kroimy w kostkę, a filet z kurczaka mielimy lub blendujemy.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zrobi się szklista.

  3. Mieszamy mięsa, dodajemy cebulę, przyprawy, dosypujemy żelatynę i wyrabiamy kilka minut.

  4. Mięso wykładamy na folie spożywczą. Formując ją w rulon zawijamy jak cukierka. Jeden brzeg zawiązujemy i delikatnie dociskamy z drugiej strony tak, aby pozbyć się reszty powietrza. Zawiązujemy drugi koniec i jeszcze raz zawijamy tak, aby zawiązane końce zostały przykryte drugą warstwą foli.

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 80 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę i wkładamy kiełbasę (wody ma być tyle aby zakrywała kiełbasę). Całość wsadzamy do piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.

  6. Wyciągamy kiełbasę z wody i studzimy. Następnie wkładamy ją na noc do lodówki.