Cynamonowe bułki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Testowałam wiele przepisów, ale zawsze coś z nimi było nie tak. Dziś postanowiłam stworzyć własny przepis na cynamonowe bułki. Zapach jaki rozchodził się po mieszkaniu podczas pieczenia, utwierdził mnie w przekonaniu że są odpowiednio maślane i cynamonowe. Nieskromnie przyznam się, że się nie pomyliłam, wyszły idealne.
Składniki
- 40 dkg. mąki
- 20 gr drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 270 ml. ciepłego mleka
- 35 gr. masła
- szczypta soli
Dodatkowo
- opakowanie cynamonu
- cukier do posypania
- jajko do smarowania
- 30 gr. roztopionego masła
Krok po kroku
-
Z drożdży, 50 ml. mleka, szczypty cukru i dwóch łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Po wyrośnięciu łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 min ( u mnie jak zawsze tą czynność wykonuje robot planetarny) Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 40 stopni piekarnika na około 30 min do czasu aż podwoi swoją wielkość.
-
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, kilkoma ruchami ponownie zagniatamy. Następnie dzielimy je na 9 porcji, formujemy w kulki i pozostawiamy na stolnicy przez około 5 min. Każdą kulkę wałkujemy na kształt jajka, radełkiem nacinamy ciasto w paski.
-
Nacięte ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem a następnie cukrem. Zwijamy w rulon w sposób jaki jest widoczny na zdjęciu. Następnie zawijamy w forme muszli ślimaka.
-
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem.
-
Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. i pieczemy około 15 min. (ciasto drożdżowe pieczemy za pomocą grzałek góra dół).