Logo uDolores.pl

Cynamonowe bułki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

9: szt.

Testowałam wiele przepisów, ale zawsze coś z nimi było nie tak. Dziś postanowiłam stworzyć własny przepis na cynamonowe bułki. Zapach jaki rozchodził się po mieszkaniu podczas pieczenia, utwierdził mnie w przekonaniu że są odpowiednio maślane i cynamonowe. Nieskromnie przyznam się, że się nie pomyliłam, wyszły idealne.

Składniki

  • 40 dkg. mąki
  • 20 gr drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 270 ml. ciepłego mleka
  • 35 gr. masła
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • opakowanie cynamonu
  • cukier do posypania
  • jajko do smarowania
  • 30 gr. roztopionego masła

Krok po kroku

  1. Z drożdży, 50 ml. mleka, szczypty cukru i dwóch łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Po wyrośnięciu łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 min ( u mnie jak zawsze tą czynność wykonuje robot planetarny) Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 40 stopni piekarnika na około 30 min do czasu aż podwoi swoją wielkość.

  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, kilkoma ruchami ponownie zagniatamy. Następnie dzielimy je na 9 porcji, formujemy w kulki i pozostawiamy na stolnicy przez około 5 min. Każdą kulkę wałkujemy na kształt jajka, radełkiem nacinamy ciasto w paski.

  3. Nacięte ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem a następnie cukrem. Zwijamy w rulon w sposób jaki jest widoczny na zdjęciu. Następnie zawijamy w forme muszli ślimaka. bulki

  4. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem.

  5. Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. i pieczemy około 15 min. (ciasto drożdżowe pieczemy za pomocą grzałek góra dół).