Cukiniowe zamieszanie
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Moje cukinie szaleją , nie nadążam z przetwarzaniem ich. Pora na kolejny przepis z serii na zimę.
Składniki
- 1 kg małych cukinii
- 4 czerwone cebule
- 6/8 ząbków czosnków
- 4 czerwone papryczki chili
- 2 pęczki koperku
- 2 łyżeczki soli i kurkumy
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 l. octu jabłkowego
- 600 gr. brązowego cukru
Krok po Kroku
-
Umytą cukinię kroimy w plasterki wrzucamy do miski solimy i pozostawiamy na kilka minut, następnie spłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
-
Cebulę obieramy kroimy w pół pierścienie i wkładamy do miski z zimną wodą. Obrany czosnek i papryczki kroimy w plasterki a koperek siekamy.
-
Z octu, ziół i cukru i soli gotujemy zalewę.
-
Słoiki wyparzamy i wkładamy do mich wszystkie warzywa. Zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki i odwracamy je pokrywką do doły, pozostawiamy do ostygnięcia.