Logo uDolores.pl

Cukiniowe zamieszanie

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Moje cukinie szaleją , nie nadążam z przetwarzaniem ich. Pora na kolejny przepis z serii na zimę.

Składniki

  • 1 kg małych cukinii
  • 4 czerwone cebule
  • 6/8 ząbków czosnków
  • 4 czerwone papryczki chili
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżeczki soli i kurkumy
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 l. octu jabłkowego
  • 600 gr. brązowego cukru

Krok po Kroku

  1. Umytą cukinię kroimy w plasterki wrzucamy do miski solimy i pozostawiamy na kilka minut, następnie spłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

  2. Cebulę obieramy kroimy w pół pierścienie i wkładamy do miski z zimną wodą. Obrany czosnek i papryczki kroimy w plasterki a koperek siekamy.

  3. Z octu, ziół i cukru i soli gotujemy zalewę.

  4. Słoiki wyparzamy i wkładamy do mich wszystkie warzywa. Zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki i odwracamy je pokrywką do doły, pozostawiamy do ostygnięcia.