Logo uDolores.pl

Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Cukinię przygotowujemy na wiele sposobów, dusimy, marynujemy, grillujemy a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja postanowiłam robić babkę z cukinii z bakaliami i wspaniale pachnącą cytryną.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. maślanki
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 szkl. startej na grubych oczkach cukinii
  • 1 garść rozdrobnionych nożem orzechów włoskich
  • 1 garść pociętej żurawiny

Składniki na lukier

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krok po Kroku

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.

  2. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z olejem, dodajemy cukier, maślankę, sok i startą skórkę z cytryny.

  3. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy składniki, a pod koniec dodajemy cukinię, orzechy i żurawinę.

  4. Ciasto przelewamy do formy pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 min (radzę nie sugerować się zegarkiem lecz skorzystać z metody tzw. suchego patyczka). Ja piekłam 15 min dłużej.

  5. Upieczone ciasto pozostawiamy kilka minut w formie po czym delikatnie przenosimy na kratę do studzenia.

  6. Wszystkie składniki do lukru ucieramy do momentu otrzymania białej konsystencji (ilość soku lub cukru w razie potrzeby możemy zwiększyć). Babkę dekorujemy kiedy jest jeszcze letnia i kroimy ją dopiero kiedy jest całkowicie wystudzona.