Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Cukinię przygotowujemy na wiele sposobów, dusimy, marynujemy, grillujemy a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja postanowiłam robić babkę z cukinii z bakaliami i wspaniale pachnącą cytryną.
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. maślanki
- Sok z połowy cytryny
- 1 szkl. startej na grubych oczkach cukinii
- 1 garść rozdrobnionych nożem orzechów włoskich
- 1 garść pociętej żurawiny
Składniki na lukier
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Krok po Kroku
-
Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
-
W osobnej misce roztrzepujemy jajka z olejem, dodajemy cukier, maślankę, sok i startą skórkę z cytryny.
-
Do miski z mokrymi składnikami dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy składniki, a pod koniec dodajemy cukinię, orzechy i żurawinę.
-
Ciasto przelewamy do formy pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 min (radzę nie sugerować się zegarkiem lecz skorzystać z metody tzw. suchego patyczka). Ja piekłam 15 min dłużej.
-
Upieczone ciasto pozostawiamy kilka minut w formie po czym delikatnie przenosimy na kratę do studzenia.
-
Wszystkie składniki do lukru ucieramy do momentu otrzymania białej konsystencji (ilość soku lub cukru w razie potrzeby możemy zwiększyć). Babkę dekorujemy kiedy jest jeszcze letnia i kroimy ją dopiero kiedy jest całkowicie wystudzona.