Ciasto z bananami i karmelem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Ciasto bananowe powstało ze składników, które miałam w domu. Efekt końcowy był rewelacyjny! Wystarczyło pół dnia i ciasto zniknęło z blaszki. Do przepisu użyłam orzechów włoskich, ale myślę, że śmiało można je zastąpić płatkami migdałowymi, natomiast polewę karmelową można zamienić na czekoladową. Jeżeli nie macie tortownicy to ciasto można upiec tak jak chałkę.
Składniki na ciasto
- Świeże drożdże 20g
- Masło 100g
- Mleko 200 ml
- Mąka pszenna 400g
- Cukier 115g
Składniki na farsz
- Banany 350g
- Mielony cynamon 1/4 łyżeczki
- Rozdrobnione orzechy włoskie 200
- Cukier 40g
- 2 jaja
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
Składniki na karmel
- Masło 20g
- Cukier 200g
- Śmietanka 250ml
Krok po Kroku
-
Z drożdży, 4 łyżek mąki i ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn łączymy z pozostałą mąką i resztą składników. Wyrabiamy robotem przez kilka minut i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
-
Rozdrobnione orzechy i cukier łączymy z pogniecionymi widelcem bananami i dodajemy cynamon.
-
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (około 40/50 cm), następnie kroimy wzdłuż tak, aby powstały 3 paski. Na środek każdego paska wykładamy masę bananowo-orzechową, zwijamy w rulony i pleciemy z nich warkocz. Układamy w tortownicy z tzw. kominem, ale jeśli takiej nie mamy to do środka wkładamy szklankę. Pozostawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość. Delikatnie usuwamy szklankę (tak przygotowane ciasto możemy również pozostawić w lodówce na całą noc)
-
Pieczemy przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.
-
W rondelku rozpuszczamy cukier tworząc jasny karmel, ostrożnie dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu przez około 5 min po tym czasie dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników.
-
Zimne ciasto polewamy z przestudzoną polewą karmelową i dekorujemy kawałkami orzechów.