Logo uDolores.pl

Ciasto rabarbarowe z pianką

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny
Rozmiar blaszki : 34x24 cm.

Przepis na to ciasto jest już w moim rodzinnym domu od ponad 30 lat, tak więc śmiało mogę powiedzieć że jest on sprawdzony. Tym razem zrobiłam go z rabarbarem i jabłkami ale zapewniam, że można go piec również z innymi owocami. Jak zawsze chciałam dodać coś od siebie, więc dodałam jeszcze frużelinę rabarbarową.

Składniki na ciasto

  • 3 żółtka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru

Składniki na pianę

  • 3 pozostałe białka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Składniki na frużelinę

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru

Przepis na frużelinę

  1. Do garnka wkładamy pokrojony rabarbar i cukier i czekamy aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok.

  2. Całość blendujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w łyżce wody i dodajemy do wrzącej owocowej masy. Po chwili dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

  2. Ciasto wykładamy na dno blaszki, układamy na nim owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę jednocześnie dodając cukier w małymi porcjami.

  4. Po upływie 30 min wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy go ubitą pianą

  5. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.

  6. Na wystudzone ciasto dajemy frużelinę.