Ciasto rabarbarowe z pianką
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Przepis na to ciasto jest już w moim rodzinnym domu od ponad 30 lat, tak więc śmiało mogę powiedzieć że jest on sprawdzony. Tym razem zrobiłam go z rabarbarem i jabłkami ale zapewniam, że można go piec również z innymi owocami. Jak zawsze chciałam dodać coś od siebie, więc dodałam jeszcze frużelinę rabarbarową.
Składniki na ciasto
- 3 żółtka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
Składniki na pianę
- 3 pozostałe białka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Składniki na frużelinę
- 1/2 kg rabarbaru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
Przepis na frużelinę
-
Do garnka wkładamy pokrojony rabarbar i cukier i czekamy aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok.
-
Całość blendujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w łyżce wody i dodajemy do wrzącej owocowej masy. Po chwili dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
-
Ciasto wykładamy na dno blaszki, układamy na nim owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
-
Białka ubijamy na sztywną pianę jednocześnie dodając cukier w małymi porcjami.
-
Po upływie 30 min wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy go ubitą pianą
-
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
-
Na wystudzone ciasto dajemy frużelinę.