Ciasto cappuccino z bananami
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Potrzeba jest matką wynalazków! Ponieważ obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, a mieliśmy ogromną ochotę na coś słodkiego, to stworzyłam takie oto ciasto. Możliwe, że dla większości z Was to połączenie wyda się dość dziwne, ale naszym zdaniem było zaskakująco smaczne.
Składniki na biszkopt
- 5 jaj
- 15 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku
Składniki na masę
- 2 zagęstniki do mleka śnieżka
- 1 opakowanie cappuccino 130 gr (ja użyłam smaku śmietankowego)
- 400 ml zimnego mleka
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wody
- 4-5 bananów (ilość zależy od wielkości)
- 2 galaretki cytrynowe
- 100 ml wody i sok z połowy cytryny (można dodać odrobinę cukru)
Krok po Kroku
-
Białka ubijamy na sztywną piane dodając powoli cały cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 min.
-
Zimne mleko ubijamy, dodając małymi partiami zagęstniki i suche cappuccino, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
-
Biszkopt nasączamy pączem, wykładamy masę cappuccino, układamy pokrojone banany i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
-
Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin.