Logo uDolores.pl

Ciasto cappuccino z bananami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Potrzeba jest matką wynalazków! Ponieważ obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, a mieliśmy ogromną ochotę na coś słodkiego, to stworzyłam takie oto ciasto. Możliwe, że dla większości z Was to połączenie wyda się dość dziwne, ale naszym zdaniem było zaskakująco smaczne.

Składniki na biszkopt

  • 5 jaj
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku

Składniki na masę

  • 2 zagęstniki do mleka śnieżka
  • 1 opakowanie cappuccino 130 gr (ja użyłam smaku śmietankowego)
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wody
  • 4-5 bananów (ilość zależy od wielkości)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 100 ml wody i sok z połowy cytryny (można dodać odrobinę cukru)

Krok po Kroku

  1. Białka ubijamy na sztywną piane dodając powoli cały cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 min.

  2. Zimne mleko ubijamy, dodając małymi partiami zagęstniki i suche cappuccino, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

  3. Biszkopt nasączamy pączem, wykładamy masę cappuccino, układamy pokrojone banany i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.

  4. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin.