Logo uDolores.pl

Chrusty

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Podobno chrusty smaży się w tłusty czwartek, albo we wtorek przed środą popielcową. Ja wyznaję zasadę "robię wtedy kiedy tylko najdzie nas ochota". Ponieważ mój syn jest ich koneserem, musiałam stanąć na wysokości zadania i stworzyć takie, które w jego ocenie będą idealne. Dziś przedstawiam przepis na te okrzyknięte mianem idealnych.

Składniki

  • 1/2 kg. mąki krupczatki
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka octu
  • 8 łyżek gęstej śmietany 18 %

Do smażenia

  • 1/2 kg smalcu
  • 1.2 l oleju

Krok po kroku

  1. Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, które długo wyrabiamy (10 minut w robocie planetarnym i kolejne 10 minut ręcznie).
  2. Wałkujemy ciasto na około 3 mm grubości. Kroimy w paski szerokości około 2 cm a następnie nacinamy wzdłuż i przeplatamy.
  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczy kilka minut z każdej strony do momentu uzyskania złotego koloru. Wykładamy na ręcznik papierowy, następnie przekładamy na talerz i po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.