Chrusty
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Podobno chrusty smaży się w tłusty czwartek, albo we wtorek przed środą popielcową. Ja wyznaję zasadę "robię wtedy kiedy tylko najdzie nas ochota". Ponieważ mój syn jest ich koneserem, musiałam stanąć na wysokości zadania i stworzyć takie, które w jego ocenie będą idealne. Dziś przedstawiam przepis na te okrzyknięte mianem idealnych.
Składniki
- 1/2 kg. mąki krupczatki
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 łyżka octu
- 8 łyżek gęstej śmietany 18 %
Do smażenia
- 1/2 kg smalcu
- 1.2 l oleju
Krok po kroku
- Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, które długo wyrabiamy (10 minut w robocie planetarnym i kolejne 10 minut ręcznie).
- Wałkujemy ciasto na około 3 mm grubości. Kroimy w paski szerokości około 2 cm a następnie nacinamy wzdłuż i przeplatamy.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczy kilka minut z każdej strony do momentu uzyskania złotego koloru. Wykładamy na ręcznik papierowy, następnie przekładamy na talerz i po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.