Chrupiące placki ziemniaczane
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Przyszedł czas na placki ziemniaczane. Podobno jest to proste i szybkie danie, a jednak nawet najlepszym kucharzom potrafią nie wyjść. Ja sama muszę przyznać, że idealnie chrupiące placki zrobiłam dopiero całkiem niedawno i na całe szczęście wychodzą takie do dziś. Używając tego przepisu również i Tobie powinny wyjść idealne.
Składniki
- 1 kg obranych ziemniaków
- 20 dkg cebuli
- 1 jajko (jeśli są mniejsze to dwa)
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 0.5l oleju do smażenia
- Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
-
Odciskamy masę ziemniaczaną i czekamy chwile, odlewamy delikatnie płyn zostawiając na dnie osad. Ten osad to skrobia i należy ją dodać do ziemniaków.
-
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko oraz płaską łyżkę mąki pszennej i doprawiamy solą i pieprzem.
-
Na patelni rozgrzewamy mocno olej i łyżką formujemy placki. Po usmażeniu można na chwilkę położyć je na ręczniku papierowym.
Zdradzę Wam czynniki które wpływają na to, że placki są chrupiące:
- Po pierwsze odciskamy zbędną wodę
- Po drugie używamy minimalnej ilości mąki
- Po trzecie placki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu
Ciekawostką może być to że do placków zamiast cebuli można dodać np. czosnek lub koperek ale to już sprawa indywidualna
Placki podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną, dżemem lub cukrem, wszystko według waszych preferencji.