Logo uDolores.pl

Chrupiące placki ziemniaczane

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Przyszedł czas na placki ziemniaczane. Podobno jest to proste i szybkie danie, a jednak nawet najlepszym kucharzom potrafią nie wyjść. Ja sama muszę przyznać, że idealnie chrupiące placki zrobiłam dopiero całkiem niedawno i na całe szczęście wychodzą takie do dziś. Używając tego przepisu również i Tobie powinny wyjść idealne.

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 20 dkg cebuli
  • 1 jajko (jeśli są mniejsze to dwa)
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 0.5l oleju do smażenia
  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce.

  2. Odciskamy masę ziemniaczaną i czekamy chwile, odlewamy delikatnie płyn zostawiając na dnie osad. Ten osad to skrobia i należy ją dodać do ziemniaków.

  3. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko oraz płaską łyżkę mąki pszennej i doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i łyżką formujemy placki. Po usmażeniu można na chwilkę położyć je na ręczniku papierowym.

Zdradzę Wam czynniki które wpływają na to, że placki są chrupiące:

  • Po pierwsze odciskamy zbędną wodę
  • Po drugie używamy minimalnej ilości mąki
  • Po trzecie placki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu

Ciekawostką może być to że do placków zamiast cebuli można dodać np. czosnek lub koperek ale to już sprawa indywidualna

Placki podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną, dżemem lub cukrem, wszystko według waszych preferencji.