Logo uDolores.pl

Chłodnik litewski

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Nadeszła pora na nowalijki, dlatego dziś proponuję jedną z moich ulubionych letnich zup, jaką jest chłodnik litewski. Pamiętam ten smak bardzo dobrze z czasów dzieciństwa. Babcia gotowała go w wielkim garze, który stawiała w korytarzu na kamiennej podłodze, dzięki czemu zawsze był bardzo zimny. Babcia była zapracowaną osobą, więc zawsze szukała uproszczeń, dlatego kroiła jajka w około 1 cm kostkę i łączyła z resztą, dlatego na zdjęciu specjalnie ich nie umieściłam. Nadmienie tylko, że pieczone buraki są moim dodatkiem.

Składniki

  • 2 pęczki botwiny

  • 3 średniej wielkości upieczone buraki (kroję na cztery części a następnie w 3 mm plasterki)

  • 1/2 kg ogórków gruntowych

  • 2 pęczki rzodkiewki

  • 1 pęczek kopru

  • 1 pęczek szczypioru

  • 400 ml. jogurtu naturalnego

  • 1 litr kwaśnego mleka (można zastąpić kefirem lub maślanką)

  • 1 łyżka octu, sól, pieprz, szczypta cukru pudru

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Krok po kroku

  1. Buraczki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.

  2. Botwinę oczyszczamy, kroimy w 0,5 cm kawałki, wkładamy do garnka i dusimy w małej ilości wody przez kilka minut (ja używam patelni) tak aby była al dente.

  3. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w kostkę.

  4. Jogurt i kwaśne mleko łączymy ze sobą dodając pokrojone buraki, botwinkę, rzodkiewkę i ogórki. Dodajemy pokrojony koper i szczypiorek. Doprawiamy do smaku.

  5. Na koniec dodajemy pokrojone jajko.