Chlebek pita
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Chleby, chlebki, bułki wszyscy je lubimy, ale czasem potrzebna jest odmiana, dlatego kolejnym przepisem będą chlebki o nazwie pita. Wszyscy je znamy choćby z przysłowiowych budek z fastfudami. Czas na to aby zrobić je w domu i nafaszerować tym na co mamy ochotę . Przepis ten gdzieś kiedyś wyczytałam, zmieniłam odrobinę proporcje i od tamtej pory często możemy się nimi delektować.
Składniki
- 230 gr. mąki
- 12 gr. drożdży
- 160 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki mieszamy (ja użyłam robota planetarnego).
-
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
-
Wyrośnięte ciasto kilkoma ruchami przebijamy i dzielimy na 6 części.
-
Wałkujemy cieniutkie krążki o średnicy około 12 cm (u mnie weszły 4 szt.na blaszkę). Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
-
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wkładamy nasze chlebki na około 8 min.
*Teraz pozostaje wypełnić środek wymarzonym farszem, polać sosem czosnkowym i zajadać ze smakiem.