Logo uDolores.pl

Chlebek pita

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 1 godzinę
Liczba porcji : 6 sztuk

Chleby, chlebki, bułki wszyscy je lubimy, ale czasem potrzebna jest odmiana, dlatego kolejnym przepisem będą chlebki o nazwie pita. Wszyscy je znamy choćby z przysłowiowych budek z fastfudami. Czas na to aby zrobić je w domu i nafaszerować tym na co mamy ochotę . Przepis ten gdzieś kiedyś wyczytałam, zmieniłam odrobinę proporcje i od tamtej pory często możemy się nimi delektować.

Składniki

  • 230 gr. mąki
  • 12 gr. drożdży
  • 160 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki mieszamy (ja użyłam robota planetarnego).

  2. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto kilkoma ruchami przebijamy i dzielimy na 6 części.

  4. Wałkujemy cieniutkie krążki o średnicy około 12 cm (u mnie weszły 4 szt.na blaszkę). Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.

  5. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wkładamy nasze chlebki na około 8 min.

*Teraz pozostaje wypełnić środek wymarzonym farszem, polać sosem czosnkowym i zajadać ze smakiem.