Logo uDolores.pl

Chleb z kefirem

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny

Internet aż kipi od przepisów na chleb i bułki. Próbowałam wielu z nich i nie do końca byłam z nich zadowolona. Właśnie dlatego postanowiłam zaufać własnej intuicji i wykorzystując produkty jakie znalazłam w domu upiec mój własny chleb z kefirem. Po upieczeniu okazało się, że zapach jaki rozchodził się po domu był nieziemski i nie mogliśmy się doczekać, aby w końcu go spróbować. Wreszcie nadeszła wyczekiwana chwila i zabraliśmy się do degustacji. Szczerze powiem, że chleb spełnił nasze oczekiwania. Jest on wilgotny, a w smaku przypomina chleb na zakwasie.

Składniki

  • 55 dkg mąki pszennej typ 650 (20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 200 ml. kefiru
  • 200 ml. ciepłej wody
  • 20gr świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju

Krok po Kroku

  1. Z wody, dwóch łyżek mąki typ 650, drożdży i odrobiny cukru robimy rozczyn.

  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i przez około 10 minut wyrabiamy.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy do niego ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

  4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 min. Jeśli chcemy uzyskać błyszczącą skórkę, smarujemy powierzchnie w trakcie pieczenia kilka razy mlekiem.