Chleb z kefirem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Internet aż kipi od przepisów na chleb i bułki. Próbowałam wielu z nich i nie do końca byłam z nich zadowolona. Właśnie dlatego postanowiłam zaufać własnej intuicji i wykorzystując produkty jakie znalazłam w domu upiec mój własny chleb z kefirem. Po upieczeniu okazało się, że zapach jaki rozchodził się po domu był nieziemski i nie mogliśmy się doczekać, aby w końcu go spróbować. Wreszcie nadeszła wyczekiwana chwila i zabraliśmy się do degustacji. Szczerze powiem, że chleb spełnił nasze oczekiwania. Jest on wilgotny, a w smaku przypomina chleb na zakwasie.
Składniki
- 55 dkg mąki pszennej typ 650 (20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 200 ml. kefiru
- 200 ml. ciepłej wody
- 20gr świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 3 łyżki oleju
Krok po Kroku
-
Z wody, dwóch łyżek mąki typ 650, drożdży i odrobiny cukru robimy rozczyn.
-
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i przez około 10 minut wyrabiamy.
-
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy do niego ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
-
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 min. Jeśli chcemy uzyskać błyszczącą skórkę, smarujemy powierzchnie w trakcie pieczenia kilka razy mlekiem.