Chleb na zakwasie do żurku (chleb w naczyniu żaroodpornym)
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Chleb, który możemy dziś kupić w sklepie, nie przypomina tego, który ja pamiętam z moich czasów dzieciństwa. Mój dziadek był piekarzem i z pełną świadomością mogę odwołać się do pachnącego smacznego chleba, który gościł na naszym stole każdego dnia. Od dłuższego czasu piekę sama chleb i dziś pragnę podzielić się kolejnym, oczywiście po małej modyfikacji. Ponieważ jestem zwolenniczką szybkich przepisów taki właśnie chcę Wam zaproponować. Do wykonania chleba używam zakwasu do żurku.
Składniki
- 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 550 gr mąki pszennej typ 650
- 27 gr. drożdży
- 1/2 litra letniego zakwasu do żurku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
Krok po Kroku
-
Wszystkie odmierzone składniki wkładamy do misy robota planetarnego i wyrabiamy przez 10 min.
-
Lnianą ścierkę obsypuję sporą ilością mąki, wykładamy na nią ciasto, następnie delikatnie przekładamy do naczynia i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na około 30 min. (może być troszkę dłużej)
-
Wyrośnięty chleb wyciągamy z piekarnika i podkręcamy temperaturę do 220 stopni i umieszczamy wewnątrz naczynie żaroodporne wraz z pokrywką.
-
Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednia temperaturę, wyciągamy naczynie i delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto, jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
-
Szybko wkładamy naczynię z chlebem i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min. Po upływie tego czasu ściągamy pokrywkę i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 20 min.
*Chlebek jest już gotowy!