Chleb domowy pszenno-żytni na drożdżach – NA SZYBKO
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Każdy musi kiedyś podjąć wyzwanie i upiec swój własny chleb. Takie też wyzwanie postawiłam kiedyś przed sobą. Próbowałam wielu przepisów, aż wreszcie po kilku nieudanych próbach postanowiłam stworzyć autorski przepis. Był on modyfikowany wielokrotnie aż do stworzenia tego idealnego (w moim przekonaniu) przepisu na chleb bez wielogodzinnego oczekiwania.
Składniki na zaczyn
- 17g drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 2 pełne łyżki mąki typ 650
- szczypta cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300ml ciepłej wody
- 45dkg mąki typ 650 (ja daję 15 dkg mąki żytniej typ 2000 i 30 dkg mąki typ 650)
Krok po Kroku
-
Z drożdży, dwóch łyżek mąki i 50 ml. wody przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika i obniżam temperaturę do 30 stopni).
-
Do gotowego rozczynu (jak będzie podniesiony), dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy przez kilka minut. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką robota planetarnego i to on wyrabia za mnie ciasto.
-
Małą foremkę keksówkę (22cm długości) smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy ciasto. Wierzch ciasta smarujemy wodą i osypujemy np. słonecznikiem, czarnuszką lub dynią i zostawiamy do wyrośnięcia w piekarniku ustawionym na 30 stopni przez około 30 min.
-
Pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni.
*Jeżeli lubicie chleb słonecznikowy to śmiało można wsypać do ciasta garść słonecznika należy jednak pamiętać aby był on nieprażony.