Chleb czosnkowo-serowy
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Uwielbiam pachnące czosnkiem pieczywo, dlatego właśnie takie dziś popełniłam. Byłam bardzo ciekawa, czy mój twór będzie smakował domownikom. Na szczęście niepotrzebnie, bo po godzinie pozostały już tylko okruchy.
Składniki
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 45 dkg. mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 40 g miękkiego masła do ciasta
- 1 jajko i 1 białko (żółtko pozostawiamy do przesmarowania chleba )
Dodatkowo
-
20 dkg żółtego sera
-
50 gr miękkiego masła do nadzienia
-
2-3 ząbki czosnku
Krok po kroku
-
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 40 stopni na około 30 minut. Następnie jeszcze raz wyrabiamy kilka minut.
-
Czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy z odrobiną soli, łączymy z miękkim masłem i serem startym na tarce.
-
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Smarujemy masą serowo-maślaną i składamy w harmonijkę (ja złożyłam na 3). Długość uformowanego ciasta powinna być taka sama jak foremki.
-
Do formy wyłożoną papierem wkładamy ciasto i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
-
Piekarnik ustawiony na program góra i dół i rozgrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy przez 40 min.