Chleb cebulowy
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Każdego dnia jemy pieczywo, czasem są to bułki, chociaż my częściej jadamy chleb. Mam czasami dziwne wrażenie, że nic innego nie robię tylko piekę. Dziś przepis na chleb cebulowy, który nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze zapachem zwala z nóg. Myślę, że nawet sąsiedzi zazdroszczą nam tego nieziemskiego zapachu i smaku.
Składniki
- 1/2 kg mąki typ 650
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- Czubata łyżka masła
- Około 30 dkg cebuli (można użyć gotowej prażonej cebuli )
- Szczypta czerwonej papryki
Krok po Kroku
-
Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle (pod koniec smażenia dodajemy szczyptę cukru, dzięki czemu cebula skarmelizuje się), a następnie przekładamy na talerz. Ręcznikiem papierowym odsączamy nadmiar tłuszczu.
-
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto przez około 10 min.
-
Ciasto przekładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
-
Wierzch ciasta posypujemy ziarnem np. dyni, ponieważ cebula może znaleźć się na wierzchu i przypalić się w trakcie pieczenia. Wiele osób pyta mnie co zrobić, aby ziarno nie odpadało podczas pieczenia. Otóż smarujemy uformowane ciasto obficie wodą, posypujemy nasionami i dociskamy je do ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja uzyskuję to wkładając ciasto do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na około 25 min.
-
Kiedy ciasto wyrośnie do wysokości brzegów foremki, podkręcamy temperaturę piekarnika do 185 stopni i pieczemy przez około 45 min. Na kilka minut przed końcem pieczenia smaruję chleb mlekiem, dzięki czemu chleb pokrywa się błyszczącą skórką.