Chaczapuri
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Liczba porcji : 5-6 sztuk
Chaczapuri to gruziński chleb, który u nas w domu zadomowił się na stałe. Wystarczy kilka składników i możemy delektować się wyśmienitym pieczywem. W Gruzji robi się je z serem. Ja zdecydowałam się na podanie przepisu tylko na ciasto, ponieważ takie częściej robię i podaję z różnymi dodatkami.
Składniki
- 1/2 kg. Mąki
- 450 ml. kefiru (śmiało można użyć maślanki)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki mieszamy (ciasto będzie lepić się do rąk). Pozostawiamy na około 30 min.
-
Dzielimy całość na 5-6 części i każdą wałkujemy na około 0,5 cm placki. Ciasto pieczemy na patelni bez tłuszczu z obu stron.
-
Każdy z upieczonych placków smarujemy z jednej strony masłem.
*Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.