Logo uDolores.pl

Chaczapuri

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Liczba porcji : 5-6 sztuk

Chaczapuri to gruziński chleb, który u nas w domu zadomowił się na stałe. Wystarczy kilka składników i możemy delektować się wyśmienitym pieczywem. W Gruzji robi się je z serem. Ja zdecydowałam się na podanie przepisu tylko na ciasto, ponieważ takie częściej robię i podaję z różnymi dodatkami.

Składniki

  • 1/2 kg. Mąki
  • 450 ml. kefiru (śmiało można użyć maślanki)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki mieszamy (ciasto będzie lepić się do rąk). Pozostawiamy na około 30 min.

  2. Dzielimy całość na 5-6 części i każdą wałkujemy na około 0,5 cm placki. Ciasto pieczemy na patelni bez tłuszczu z obu stron.

  3. Każdy z upieczonych placków smarujemy z jednej strony masłem.

*Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.