Logo uDolores.pl

Cebulowy bigos

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Nazwa bigos pochodzi od słowa które określało siekanie. Na początku nie chodziło wcale o kapustę lecz o mięso ,ryby, dopiero z czasem zaczęto dodawać kapustę tylko dlatego że potrawa z samego mięsa była zbyt kosztowna. Dlatego dziś postanowiłam zrobić rewolucyjne danie, które nazwałam bigosem cebulowym. Za chwilę wyjaśni się moja tajemnica, otóż zamiast kapusty użyłam ogromną ilość cebuli, a tradycyjne mięso krojone w kostkę zamieniłam na mini klopsiki z siekanego mięsa. Cebula i klopsiki to zbyt mało, aby można było to nazwać bigosem, dlatego dodałam do tego pieczarki, aby wszystko razem zagrało użyłam pachnących sezonowych pomidorów.

Składniki:

  • 1.5 kg cebuli

  • 70 dkg siekanej karkówki (można użyć mielonej)

  • 1 duża czerstwa bułka

  • Szklanka mleka

  • 1 duże jajko

  • 0.5 pęczku kopru (można pominąć)

  • 0.5kg pieczarek

  • 0.5 kg pomidorów lima (można zastąpić pomidorami pelati)

  • 1 duża czerwona papryka

  • Olej

  • Sól, pieprz, czerwona papryka, wędzona papryka,

  1. Cebulę kroimy w około 3mm pióra i smażymy do momenty aż będzie szklista. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, koper drobno kroimy, wszystko łączymy z mięsem. Dodajemy jajko, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki i smażymy na złoty kolor.

  2. Mięsne kuleczki dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką wody i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki drobno posiekane pomidory i paprykę pokrojoną w 0,5 cm kostkę. Nadal dusimy i po kilku minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plastry. Doprawiamy do smaku (proponuję aby wędzoną paprykę dodawać małymi partiami, ponieważ jest ona bardzo aromatyczna). Pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 min (w razie potrzeby możemy podlać niewielką ilością wody).

  3. Podajemy z chlebem pide. Tu znajdziecie przepis na ten idealnie pasujący chleb https://udolores.pl/wypieki/pieczywo/turecki-chleb-pide/ oczywiście to tylko moja sugestia, ponieważ w ten sposób podałam tą potrawę na swoim urodzinowym przyjęciu. Jeśli mój bigos ma być daniem obiadowym, to idealnie komponuje się z ugotowanym na sypko ryżem.