Logo uDolores.pl

Cebularze

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny

Szukałam pomysłu na to, jak wykorzystać spora ilość cebuli i wpadłam na pomysł aby zrobić cebularze. Wszystkim domownikom bardzo smakowały, dlatego postanowiłam umieścić ten przepis na swoim blogu, być może ktoś z Was również ma ten problem i chce stworzyć coś prostego a zarazem pysznego.

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 6 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • Szczypta cukru
  • 50 ml oleju

Składniki na farsz

  • 1 kg cebuli
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz
  • 20 dkg twardego sera mozzarella (ilość sera można zwiększyć wedle uznania)

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy kilka minut na jednolite gładkie ciasto, pozostawiamy w misce przykryte lnianą ściereczką do czasu aż podwoi swoją objętość.

  2. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać obieramy cebulę, kroimy w pióra, podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy ogień, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie a następnie formujemy kulki które spłaszczamy na środku i umieszczamy w zagłębieniu przestudzoną cebulę. Posypujemy startym serem i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.

  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 min do uzyskania złotego koloru.