Cebularze
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Szukałam pomysłu na to, jak wykorzystać spora ilość cebuli i wpadłam na pomysł aby zrobić cebularze. Wszystkim domownikom bardzo smakowały, dlatego postanowiłam umieścić ten przepis na swoim blogu, być może ktoś z Was również ma ten problem i chce stworzyć coś prostego a zarazem pysznego.
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 6 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- Szczypta cukru
- 50 ml oleju
Składniki na farsz
- 1 kg cebuli
- 50 ml oleju
- sól, pieprz
- 20 dkg twardego sera mozzarella (ilość sera można zwiększyć wedle uznania)
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy kilka minut na jednolite gładkie ciasto, pozostawiamy w misce przykryte lnianą ściereczką do czasu aż podwoi swoją objętość.
-
W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać obieramy cebulę, kroimy w pióra, podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy ogień, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie a następnie formujemy kulki które spłaszczamy na środku i umieszczamy w zagłębieniu przestudzoną cebulę. Posypujemy startym serem i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
-
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 min do uzyskania złotego koloru.