Cebularz
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Dzisiejsza propozycja to ciasto cebulowe. W sklepach pojawiła się już młoda soczysta cebula więc postanowiłam upiec zaskakująco aromatyczne ciasto o nazwie cebularz.
Składniki
- 250 g. mąki
- 175 ml. letniego mleka
- 15 g. drożdży
- 25 g miękkiego masła
- 1 kg. cebuli
- 250 g. wędzonego boczku
- 150 g. sera cheddar
- 2 łyżki oleju
- 200 ml. śmietany
- 3 jajka
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Krok po Kroku
-
Z mąki, drożdży, masła, mleka, łyżeczki soli i szczypty cukru wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
-
W tym samym czasie przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, przecinamy ją w pół i kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebule i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż się zeszkli.
-
Ser ścieramy na tarce i dodajemy do przestudzonej cebuli i doprawiamy do smaku (można dodać kminek ale mój syn go nie znosi).
-
Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem pamiętając, aby zrobić rant na wysokość około 3 cm. Pozostawiamy na kilka minut aby lekko wyrosło i wykładamy masą cebulową.
-
Jajka łączymy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylewamy na masę cebulową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni na dolnej szynie przez około 50-60 minut. Po wyciągnięciu pozwalamy cebularzowi odpocząć przez 10 min. Możemy podać z sosem grzybowym. Moim zdaniem cebularz równie dobrze smakuje na zimno.