Logo uDolores.pl

Cebularz

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w: 2 godz.
wielkość tortownicy: 32 cm.

Dzisiejsza propozycja to ciasto cebulowe. W sklepach pojawiła się już młoda soczysta cebula więc postanowiłam upiec zaskakująco aromatyczne ciasto o nazwie cebularz.

Składniki

  • 250 g. mąki
  • 175 ml. letniego mleka
  • 15 g. drożdży
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 kg. cebuli
  • 250 g. wędzonego boczku
  • 150 g. sera cheddar
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml. śmietany
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Krok po Kroku

  1. Z mąki, drożdży, masła, mleka, łyżeczki soli i szczypty cukru wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

  2. W tym samym czasie przygotowujemy farsz. Obieramy cebulę, przecinamy ją w pół i kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebule i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż się zeszkli.

  3. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do przestudzonej cebuli i doprawiamy do smaku (można dodać kminek ale mój syn go nie znosi).

  4. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem pamiętając, aby zrobić rant na wysokość około 3 cm. Pozostawiamy na kilka minut aby lekko wyrosło i wykładamy masą cebulową.

  5. Jajka łączymy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylewamy na masę cebulową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni na dolnej szynie przez około 50-­60 minut. Po wyciągnięciu pozwalamy cebularzowi odpocząć przez 10 min. Możemy podać z sosem grzybowym. Moim zdaniem cebularz równie dobrze smakuje na zimno.