Logo uDolores.pl

Bułki na kefirze

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Wiele osób twierdzi, że bułka to bułka. Ja jestem jednak innego zdania! Ciągle szukam, wymyślam i zmieniam przepisy tak, aby wyszły takie jakich oczekuję. Dziś kolejny przepis na puszyste, śniadaniowe bułki, lecz tym razem na kefirze. Mam nadzieję że zasmakują Wam tak samo jak mi.

Składniki

  • 700 g. mąki
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 300 ml. kefiru
  • 150 ml. ciepłej wody
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja robię to za pomocą robota planetarnego) i wyrabiamy przez około 20 min. Przykrywamy misę ściereczką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 40 stopni do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy kilkoma ruchami. Następnie tworzymy kulki ważące około 90 g. i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra+dół) i pieczemy około 15-18 min.