Bułki na kefirze
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Wiele osób twierdzi, że bułka to bułka. Ja jestem jednak innego zdania! Ciągle szukam, wymyślam i zmieniam przepisy tak, aby wyszły takie jakich oczekuję. Dziś kolejny przepis na puszyste, śniadaniowe bułki, lecz tym razem na kefirze. Mam nadzieję że zasmakują Wam tak samo jak mi.
Składniki
- 700 g. mąki
- 30 g. świeżych drożdży
- 300 ml. kefiru
- 150 ml. ciepłej wody
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Krok po kroku
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja robię to za pomocą robota planetarnego) i wyrabiamy przez około 20 min. Przykrywamy misę ściereczką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 40 stopni do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy kilkoma ruchami. Następnie tworzymy kulki ważące około 90 g. i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra+dół) i pieczemy około 15-18 min.