Bułki maślane i pizzerki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Przepis ten posiadam od bardzo dawna, niestety nie mogę sobie przypomnieć skąd się u mnie wziął, ale jedno jest pewne, bułki są pyszne! Dodam również, że jest on uniwersalny ponieważ często wykorzystuję go do wypieku pizzerek.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Krok po kroku
-
Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, przygotowujemy rozczyn.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składniki i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu aż podwoi swoją objętość.
-
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy kilkoma ruchami, następnie formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
-
Po tym czasie smarujemy bułeczki mlekiem z dodatkiem, posypujemy sezamem, czarnuszką. Pieczemy w 200*C około 20 - 25 minut.