Logo uDolores.pl

Bułki maślane i pizzerki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Przepis ten posiadam od bardzo dawna, niestety nie mogę sobie przypomnieć skąd się u mnie wziął, ale jedno jest pewne, bułki są pyszne! Dodam również, że jest on uniwersalny ponieważ często wykorzystuję go do wypieku pizzerek.

zdjęcie pizzerek

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Krok po kroku

  1. Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, przygotowujemy rozczyn.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składniki i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu aż podwoi swoją objętość.

  2. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy kilkoma ruchami, następnie formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.

  3. Po tym czasie smarujemy bułeczki mlekiem z dodatkiem, posypujemy sezamem, czarnuszką. Pieczemy w 200*C około 20 - 25 minut.