Logo uDolores.pl

Bułki grahamki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Pszenne bułki piekę dość często, a dziś dla odmiany zdecydowałam się upiec grahamki. Przepis jest bardzo prosty i bułki wychodzą puszyste. Nie pozostaje mi nic innego, jak udostępnić ten przepis po to, abyście i wy mogli go wypróbować.

Składniki

  • 300 g. mąki pełnoziarnistej typ 1850

  • 200 g .mąki typ 650

  • 1 jajko

  • 25 g. drożdży (lub 1 opakowanie drożdży instant)

  • 300 ml. ciepłego mleka

  • 2 łyżki masła

  • łyżeczka soli i cukru

  • 1 łyżka mleka do posmarowania bułek

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy przez 10 min. (ja do tego używam robota planetarnego).

  2. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 40 stopni na około 30 min. (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

  3. Ciasto przekładamy na stolnicę i kilkoma ruchami zagniatamy. Następnie formujemy bułki, smarujemy po wierzchu mlekiem i pozostawiamy na około 15-20 min. do wyrośnięcia.

  4. Pieczemy w 190 stopniach przez około 15 min. Wyszło mi 9 sztuk, które upiekłam na jednej blaszce dołączonej do piekarnika.