Bułki grahamki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Pszenne bułki piekę dość często, a dziś dla odmiany zdecydowałam się upiec grahamki. Przepis jest bardzo prosty i bułki wychodzą puszyste. Nie pozostaje mi nic innego, jak udostępnić ten przepis po to, abyście i wy mogli go wypróbować.
Składniki
-
300 g. mąki pełnoziarnistej typ 1850
-
200 g .mąki typ 650
-
1 jajko
-
25 g. drożdży (lub 1 opakowanie drożdży instant)
-
300 ml. ciepłego mleka
-
2 łyżki masła
-
łyżeczka soli i cukru
-
1 łyżka mleka do posmarowania bułek
Krok po kroku
-
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy przez 10 min. (ja do tego używam robota planetarnego).
-
Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 40 stopni na około 30 min. (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
-
Ciasto przekładamy na stolnicę i kilkoma ruchami zagniatamy. Następnie formujemy bułki, smarujemy po wierzchu mlekiem i pozostawiamy na około 15-20 min. do wyrośnięcia.
-
Pieczemy w 190 stopniach przez około 15 min. Wyszło mi 9 sztuk, które upiekłam na jednej blaszce dołączonej do piekarnika.