Bogracz – węgierska odpowiedź na wirusa
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Bogracz to danie węgierskie, które robi się z mięsa wołowego, ale ilu – kucharzy tyle przepisów. Ja od lat gotuje swoją wersję, którą zajada się moja rodzina jak i goście, którzy mieli okazje go skosztować. Jeżeli macie ochotę zdać się na mój instynkt kulinarny, to zapraszam do odtworzenia tego niesamowitego dania. Podpowiem tylko, że moja rodzina uwielbia go na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki idealnie połączą się ze sobą i stworzą niepowtarzalny smak.
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego (ja używam karczku)
- Dwie średniej wielkości marchewki pokrojone w kostkę
- Duża cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 papryki czerwone pokrojone w kostkę 2 cm.
- Olej do smażenia mięsa
- Dwa średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3 średniej wielkości ogórki korniszony pokrojone w drobniutką kosteczkę
- 3-4 pomidory bez skóry pokrojone w kostkę (ja zastępuje pomidorami z puszki)
- Sól, papryka wędzona, mieszanka ostrych papryk (ostre papryki pomogą w walce z wirusem).
- 10 dkg maki
Składniki na kluseczki
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 10 dkg mąki
Krok po Kroku
-
Mięso kroimy w kostkę około 2 cm, oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor. Do garnka wlewamy około 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia, przekładamy do niego mięso nie dodając soli, ponieważ mięso dłużej będzie się gotowało.
-
Na tym samym tłuszczu, przesmażamy pokrojona marchewkę i cebule. Zrumienione warzywa podlewamy wodą z garnka w którym gotuje się mięso i chwilkę dusimy.
-
Podczas gotowania mięsa, robimy ciasto na kluseczki (ciasto jak na makaron). Cieniutkie wałeczki kroimy tak jak kopytka (o wielkości fasolki).
-
Do miękkiego mięsa dodajemy usmażone warzywa, kluseczki i ziemniaki. Po kilku minutach wrzucamy ogórki, paprykę i pomidory (w razie potrzeby dolać wody)
-
Gotujemy jeszcze przez moment doprawiając do smaku solą i ostrą papryką. Ja osobiście dodaje świeżo zmielone ostre papryczki.