Bigos rybny
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Wigilia to taki szczególny dzień, w którym pierwsze skrzypce grają potrawy związane z tradycją. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, dlatego dziś proponuję Wam bigos rybny! Niesamowicie ciekawa alternatywa do tradycyjnej postnej kapusty.
Składniki
- 1 kg słodkiej kapusty
- 1/2 kg filetów z dorsza czarnego
- Mąka kukurydziana do panierowania ryb
- 300 ml. oleju
- 2 średniej wielkości cebule
- 1-2 garści suszonych grzybów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
Krok po Kroku
-
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju z poszatkowaną kapustą przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i około 1/2 litra wody dusimy na małym ogniu do miękkości.
-
Osuszone filety z dorsza kroimy w kawałki posypujemy solą, pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
-
Wszystko razem łączymy i dusimy na ogniu przez kilka minut delikatnie mieszając tak, aby ryba nie rozpadła się.