Logo uDolores.pl

Bigos rybny

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Wigilia to taki szczególny dzień, w którym pierwsze skrzypce grają potrawy związane z tradycją. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, dlatego dziś proponuję Wam bigos rybny! Niesamowicie ciekawa alternatywa do tradycyjnej postnej kapusty.

Składniki

  • 1 kg słodkiej kapusty
  • 1/2 kg filetów z dorsza czarnego
  • Mąka kukurydziana do panierowania ryb
  • 300 ml. oleju
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1-2 garści suszonych grzybów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Krok po Kroku

  1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju z poszatkowaną kapustą przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i około 1/2 litra wody dusimy na małym ogniu do miękkości.

  2. Osuszone filety z dorsza kroimy w kawałki posypujemy solą, pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  3. Wszystko razem łączymy i dusimy na ogniu przez kilka minut delikatnie mieszając tak, aby ryba nie rozpadła się.