Logo uDolores.pl

Benderiki z kurczakiem

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Ilość: 12 szt.

Benderiki to bardzo znana potrawa kuchni ukraińskiej. Są to trójkątne naleśniki najczęściej robione z nadzieniem z kurczaka, różnią się od naszych tym, że w składzie ciasta nie ma wody a mięso do farszu jest surowe. Zachwyciła mnie prostota wykonania i fakt, że można je szybko przygotować. Oto oryginalny przepis na wykonanie ich od A do Z.

Składniki na naleśniki:

  • Mleko 1 szkl.
  • Mąka 3/4 szkl.
  • Jaja 2 szt.
  • Sól
  • Olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • Filet z kurczaka 30 dkg.
  • Średnia cebula
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek pietruszki ja zamieniłam na szczypior
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo do obtoczenia 2 jajka, 30 ml wody i 1 szklanka oleju do smażenia.

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy i z powstałego ciasta smażymy placki.

  2. Filet z kurczaka, cebulę i czosnek mielimy na gładką masę dodajemy pokrojoną zieleninę i doprawiamy do smaku.

  3. Naleśniki kroimy na pół, następnie smarujemy każdy element mięsnym farszem i składamy boki do środka tak aby powstał trójkąt.

  4. Każdy trójkąt naleśnikowy, obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy kilka minut z obu stron na złoty kolor. Można podać z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy).