Benderiki z kurczakiem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Benderiki to bardzo znana potrawa kuchni ukraińskiej. Są to trójkątne naleśniki najczęściej robione z nadzieniem z kurczaka, różnią się od naszych tym, że w składzie ciasta nie ma wody a mięso do farszu jest surowe. Zachwyciła mnie prostota wykonania i fakt, że można je szybko przygotować. Oto oryginalny przepis na wykonanie ich od A do Z.
Składniki na naleśniki:
- Mleko 1 szkl.
- Mąka 3/4 szkl.
- Jaja 2 szt.
- Sól
- Olej do smażenia
Składniki na farsz:
- Filet z kurczaka 30 dkg.
- Średnia cebula
- Ząbek czosnku
- Pęczek pietruszki ja zamieniłam na szczypior
- Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do obtoczenia 2 jajka, 30 ml wody i 1 szklanka oleju do smażenia.
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy i z powstałego ciasta smażymy placki.
-
Filet z kurczaka, cebulę i czosnek mielimy na gładką masę dodajemy pokrojoną zieleninę i doprawiamy do smaku.
-
Naleśniki kroimy na pół, następnie smarujemy każdy element mięsnym farszem i składamy boki do środka tak aby powstał trójkąt.
-
Każdy trójkąt naleśnikowy, obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy kilka minut z obu stron na złoty kolor. Można podać z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy).