Logo uDolores.pl

Bananowe kostki serowe

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Jeśli brakuje wam pomysłu na śniadanie, to moja dzisiejsza propozycja może okazać się bardzo interesująca. Kiedy pierwszy raz zrobiłam bananowe kostki serowe, to zniknęły w kilka minut po usmażeniu. Drugim razem zdecydowałam, że muszę podwoić ilość składników tak, aby wszyscy byli zadowoleni i najedzeni. Przepis nie zawiera cukru, ponieważ po usmażeniu polewamy je miodem. Wielbicielom słodkości podpowiem, że można dodać do masy serowej łyżkę cukru. Ciasto w trakcie formowania lepi się do rąk, ale śmiało można podsypywać je delikatnie mąką.

Składniki

  • 20 dkg. twarogu w kostce
  • 1 banan
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Mąka do podsypywania
  • Miód do polania

Krok po Kroku

  1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko i mieszamy do połączenia składników.

  2. Banana kroimy na 1,5 cm kawałki.

  3. Dłoń delikatnie obsypujemy mąką i nakładamy łyżkę masy serowej. Do środka wkładamy kawałek banana i zakrywamy go masą tak, aby powstała kulka. Na stolnicy posypanej mąką formujemy kostki.

  4. Na rozgrzany olej wrzucamy kostki (olej powinien sięgać do połowy kostek) i obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe polane miodem.