Bananowe kostki serowe
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Jeśli brakuje wam pomysłu na śniadanie, to moja dzisiejsza propozycja może okazać się bardzo interesująca. Kiedy pierwszy raz zrobiłam bananowe kostki serowe, to zniknęły w kilka minut po usmażeniu. Drugim razem zdecydowałam, że muszę podwoić ilość składników tak, aby wszyscy byli zadowoleni i najedzeni. Przepis nie zawiera cukru, ponieważ po usmażeniu polewamy je miodem. Wielbicielom słodkości podpowiem, że można dodać do masy serowej łyżkę cukru. Ciasto w trakcie formowania lepi się do rąk, ale śmiało można podsypywać je delikatnie mąką.
Składniki
- 20 dkg. twarogu w kostce
- 1 banan
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Mąka do podsypywania
- Miód do polania
Krok po Kroku
-
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko i mieszamy do połączenia składników.
-
Banana kroimy na 1,5 cm kawałki.
-
Dłoń delikatnie obsypujemy mąką i nakładamy łyżkę masy serowej. Do środka wkładamy kawałek banana i zakrywamy go masą tak, aby powstała kulka. Na stolnicy posypanej mąką formujemy kostki.
-
Na rozgrzany olej wrzucamy kostki (olej powinien sięgać do połowy kostek) i obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe polane miodem.