Logo uDolores.pl

Anielskie ciasto z mrożonymi owocami i masą z kwaśnej śmietany

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Ciasto to powstało właściwie jedynie dlatego, że pozostało mi 5 białek jaj, a beza nie wchodziła w grę, ponieważ kilka dni temu już ją robiłam, dlatego postanowiłam wymyślić nowe ciasto. Delikatny biszkopt i puszysta pianka ze śmietany 18% w połączeniu z owocową masą uwieńczona przepyszną warstwą blatu kokosowego nadają temu ciastu niepowtarzalny smak, a kubki smakowe tańczą walca. Uważam, że owoce idealnie komponują się z czekoladą, więc wierzch ciasta udekorowałam cienką warstwą gorzkiej czekolady. Jakie było zaskoczenie rodzinki, gdy do popołudniowej kawki zaproponowałam im takie arcydzieło.

Składniki na biszkopt

  • 7 jajek
  • 21 dkg cukru
  • 21 dkg maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na blat kokosowy

  • 5 białek
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 15 dkg cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na ponch

  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

Składniki na masę

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 220 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 25 dkg masła (przypominam że kostka masła to 20 dkg )

Składniki na masę owocową

  • 1/2 kg mrożonych owoców
  • 100ml szklanki wody (do owoców)
  • 1/2 szkl. cukru (proponuję spróbować czy owoce nie będą zbyt kwaśne i w razie potrzeby dosłodzić)
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 1 budyń bez cukru
  • 100ml. wody do rozrobienia budyniu

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%

Krok po Kroku

  1. Do wysokiego naczynia wkładamy białka jajek i ubijamy na najwyższych obrotach. Podczas tej czynności dodajemy w małych ilościach cukier i kontynuujemy do czasu uzyskania sztywnej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku do czasu, aż całość uzyska jednolity kolor. Nadszedł czas na połączenie masy z mąką. W tym celu używamy drewnianej łyżki i małymi porcjami przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy.

  2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko sam spód, ponieważ biszkopt podczas pieczenia będzie się wspinał po ściankach i nie zmieni swojego kształty. Pieczemy przez około 20 minut.

  3. Białka przekładamy do wysokiej miski i rozpoczynamy ubijanie na najwyższych obrotach, dodając po trochę cukru do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie drewnianą łyżką łączymy wiórki pomieszane z mąką ziemniaczaną. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po tym czasie zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 10 min.

  4. W wysokim naczyniu zagotowujemy dwie szklanki mleka (garnek przed wlaniem opłukujemy zimną wodą, dzięki temu mleko nie przypali się). W misce łączymy pozostałe mleko, mąkę, jaja i śmietanę tworząc jednolitą masę. Następnie wlewamy wszystko do wrzącego mleka i ciągle mieszając gotujemy do momentu aż powstanie budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę masła i mieszamy do całkowitego połączenia się składników (nie miksujemy ponieważ masa zrobi się rzadka).

  5. Mrożone owoce umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce będą miękkie. W 100 ml wody mieszamy budyń i wlewamy do gotujących się owoców i mieszając, czekamy do momentu pojawienia się pierwszego pęcherzyka powietrznego. Ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę energicznie mieszając.

  6. Biszkopta przecinamy tak, aby stworzyć dwa mniej więcej takiej samej grubości blaty. Na pierwszy nasączony ponchem blat wylewamy część ciepłej masy, a następnie część masy owocowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynności z masą śmietanową i owocową a na koniec całe ciasto wykańczamy blatem kokosowym.

  7. Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch cienkim strumyczkiem.

  8. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.