Anielskie ciasto z mrożonymi owocami i masą z kwaśnej śmietany
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Ciasto to powstało właściwie jedynie dlatego, że pozostało mi 5 białek jaj, a beza nie wchodziła w grę, ponieważ kilka dni temu już ją robiłam, dlatego postanowiłam wymyślić nowe ciasto. Delikatny biszkopt i puszysta pianka ze śmietany 18% w połączeniu z owocową masą uwieńczona przepyszną warstwą blatu kokosowego nadają temu ciastu niepowtarzalny smak, a kubki smakowe tańczą walca. Uważam, że owoce idealnie komponują się z czekoladą, więc wierzch ciasta udekorowałam cienką warstwą gorzkiej czekolady. Jakie było zaskoczenie rodzinki, gdy do popołudniowej kawki zaproponowałam im takie arcydzieło.
Składniki na biszkopt
- 7 jajek
- 21 dkg cukru
- 21 dkg maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na blat kokosowy
- 5 białek
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 15 dkg cukru
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na ponch
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
Składniki na masę
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 220 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- 25 dkg masła (przypominam że kostka masła to 20 dkg )
Składniki na masę owocową
- 1/2 kg mrożonych owoców
- 100ml szklanki wody (do owoców)
- 1/2 szkl. cukru (proponuję spróbować czy owoce nie będą zbyt kwaśne i w razie potrzeby dosłodzić)
- 1 galaretka poziomkowa
- 1 budyń bez cukru
- 100ml. wody do rozrobienia budyniu
Składniki na polewę
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
Krok po Kroku
-
Do wysokiego naczynia wkładamy białka jajek i ubijamy na najwyższych obrotach. Podczas tej czynności dodajemy w małych ilościach cukier i kontynuujemy do czasu uzyskania sztywnej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku do czasu, aż całość uzyska jednolity kolor. Nadszedł czas na połączenie masy z mąką. W tym celu używamy drewnianej łyżki i małymi porcjami przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy.
-
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko sam spód, ponieważ biszkopt podczas pieczenia będzie się wspinał po ściankach i nie zmieni swojego kształty. Pieczemy przez około 20 minut.
-
Białka przekładamy do wysokiej miski i rozpoczynamy ubijanie na najwyższych obrotach, dodając po trochę cukru do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie drewnianą łyżką łączymy wiórki pomieszane z mąką ziemniaczaną. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po tym czasie zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 10 min.
-
W wysokim naczyniu zagotowujemy dwie szklanki mleka (garnek przed wlaniem opłukujemy zimną wodą, dzięki temu mleko nie przypali się). W misce łączymy pozostałe mleko, mąkę, jaja i śmietanę tworząc jednolitą masę. Następnie wlewamy wszystko do wrzącego mleka i ciągle mieszając gotujemy do momentu aż powstanie budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę masła i mieszamy do całkowitego połączenia się składników (nie miksujemy ponieważ masa zrobi się rzadka).
-
Mrożone owoce umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce będą miękkie. W 100 ml wody mieszamy budyń i wlewamy do gotujących się owoców i mieszając, czekamy do momentu pojawienia się pierwszego pęcherzyka powietrznego. Ściągamy z ognia i dodajemy galaretkę energicznie mieszając.
-
Biszkopta przecinamy tak, aby stworzyć dwa mniej więcej takiej samej grubości blaty. Na pierwszy nasączony ponchem blat wylewamy część ciepłej masy, a następnie część masy owocowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynności z masą śmietanową i owocową a na koniec całe ciasto wykańczamy blatem kokosowym.
-
Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch cienkim strumyczkiem.
-
Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.