Czas Przygotowania: 20 min
Czas Gotowania: 20 min
Gotowe w: 40 min
Liczba porcji: 25 szt
 

Kiedyś usłyszałam że spora część Polaków zajada się sajgonkami, czyli specjałem prosto z Wietnamu. Oczywiście przygotowanie takiego dania wymaga nauki, więc sama rozpoczęłam wielogodzinna lekturę na temat kuchni azjatyckiej.
Wiekszość mojej wiedzy jest prosto z książek, jednakże poparłam ją tym co znalazłam w internecie. Kupiłam papier ryżowy i do dzieła! Lektura okazała sie bardzo przydatna. Metodą prób i błędów dopracowałam idealny przepis. Oczywiście według opinii moich domowników i gości 😛 .

Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na przekąski.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • Paczka warzyw mrożonych firmy Dulcy
  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 200 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 3 łyżki oleju
  • sos sojowy ciemny
  • sos rybny
  • 1 jajko
  • 1/2 l oleju

Krok po Kroku

1Mrożone warzywa podsmażamy na oleju.


2Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 min. Następnie odcedzamy i kroimy na 1-1,5 cm kawałki.

3Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron, przyprawe dodaną do mrożonki, sos sojowy i sos rybny. Po kilku minutach ściągamy z ognia przestudzone mieszamy z miesem, jajkiem i kapustą (w razie potrzeby doprawiamy sosami).

4Do miski wlewamy ciepłą wodę i umieszczamy w niej papier ryżowy do czasu aż lekko zmieknie. Następnie wyciągamy, nakładamy łyżke farszu i formujemy na kształt krokietów, pamietając aby było ciasno ściśniete.Ja używam lnianej ścierki do zawijania

5W wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temp około 160 stopni i smażymy sajgoniki z obu stron. Należy uważać, żeby sajgonki nie stykały się podczas smażenia.

Sajgonki polecam podawać z sosem sojowym, sosem rybnym lub słodkim sosem chili.

Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na przekąski.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz