Czas Przygotowania: 15 min
Gotowe w: 0,5 h
Liczba porcji: 10 kawałków
 

Paprykę można jeść surową, duszną jak i pieczoną, ale dziś chcę zaproponować wam moją wersję papryki marynowanej. Jest ona niesamowicie pyszna i chrupiąca. Ilekroć serwuje ją gościom mam ogromną satysfakcję, że wszystkim smakuje. Ilość papryki jest podana w zaokrągleniu, ponieważ zawsze odcinam sporą część obok ogonka i dolnej części papryki tak, aby kawałki ułożyły się lepiej w słoiku. Żeby nie wyrzucać odciętych elementów, kroję je w kostkę i dodaje do cukinii, którą przygotowuję na zimowe leczo.

Składniki

  • Około 2 kg mięsistej czerwonej papryki

Składniki na zalewę

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka oleju

Krok po Kroku

1Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne wraz z białą błonką. Kroimy w 3 cm kawałki i wkładamy do słoików.


2Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę i wrzącą zalewamy słoiki. Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju.


3Zakręcamy słoiki, wkładamy do garnka i od momenty kiedy woda zacznie wrzeć pasteryzujemy słoiki około 7-8 min.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz