Czas Przygotowania: 30 min
Gotowe w: 1,5 h
 

Marmoladę marchewkową jadaliśmy za młodu ze smakiem nie mając pojęcia z czego ona powstała. Największymi jej walorami są aksamitny smak i lekka konsystencja. Po wielu latach wspomniałam o niej swojej mamie, a jej udało się odszukać przepis napisany na starej maszynie do pisania. Marmoladę można zrobić o każdej porze roku, ponieważ składniki na nią są zawsze dostępne w warzywniaku.

Składniki

  • 1/2kg marchewki
  • 25 dkg. cukru
  • 3-4 cytryny
  • 1 szkl. wody

Krok po Kroku

1Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody do czasu, aż zmięknie. Odlewamy nadmiar płynu.


2Zagotowujemy szklankę wody z cukrem.


3Cytryny myjemy w bardzo ciepłej wodzie, przygotowujemy roztwór z sody oczyszczonej i wody i myjemy w nim owoce jeszcze raz. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach (tylko wierzchnią żółtą warstwę, ponieważ biała część jest gorzka).

4Do odcedzonej marchewki dodajemy syrop razem ze startą skórką i dusimy przez kilka minut.


5Przestudzoną marchewkę blendujemy (wysoka temperatura tępi ostrze blendera) i dodajemy sok z cytryn (radzę dodać ilość według własnych preferencji; nie zawsze potrzebna jest taka ilość jak w przepisie) Ponownie zagotowujemy marmoladę na małym ogniu aby zredukować ewentualny nadmiar płynu.


6Marmoladę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez kilka minut.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz