Gotowe w: 2 h
 

Dżemy, musy malinowe i galaretki wszyscy już znamy, więc dziś chce Wam zaproponować smakową petardę “dżem malinowo-bananowy”. Idealny dodatek do naleśników oraz ciast. Jeśli zdaży się tak, że wyjecie wszystkie zapasy, to można go wykonać również z mrożonych malin.

Składniki

  • 1 kg. malin
  • 40 dkg. cukru (ilość cukru może ulec zmianie w zależności od tego jak bardzo dojrzałe mamy maliny i banany)
  • 1 kg. obranych bananów

Krok po Kroku

1Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na przynajmniej godzinę (ja wkładam na noc do lodówki) .


2Maliny przekładamy do garnka i dusimy do momenty aż się rozpadną. Następnie przecieramy tak, aby pozbyć się pestek.


3Banany obieramy i kroimy w plasteki, dodajemy do malin i dusimy przez około 30 min.


4Całość blendujemy i w razie potrzeby dodajemy cukier.


5Całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 10 min.



Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz porozmawiać z kuchareczkami 🙂 .

Dodaj komentarz