Czas Przygotowania: 30 min
Gotowe w: 2 h
 

Kawior warzywny jest niesamowicie ciekawym dodatkiem do mięs. Myślę, że zachwyci wszystkich smakoszy warzywnych dodatków. Jest on ciekawą alternatywą dla wielbicieli ćwikły oraz ajvaru.

Składniki

  • 25 dkg. cukini
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 1 średniej wielkości papryka
  • 25 gr oleju
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 20 gr. ostrego keczupu
  • sól do smaku
  • ocet do smaku (ja daję około 2 łyżek)

Krok po Kroku

1Wszystkie warzywa obieramy. Cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę i buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.


2Cebulę i cukinię podsmażamy na oleju i dodajemy marchewkę. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy przez kilka minut.


3Do powstałej masy dodajemy kechup, sól i starte na drobnej tarce buraki. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Na kilka minut przed końcem dodajemy rozdrobniony czosnek, pietruszkę i zioła.

4Warzywny kawior przechowujemy w szklanym słoiku w lodówce.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz