Czas Przygotowania: 15 min
Czas Gotowania: 2 h 30 min
Gotowe w: 2 h 45 min
Liczba porcji: 10
 

W każdą niedzielę w moim domu obowiązkowo musi na stole zagościć rosół! Rosół w naszej rodzinie jest podsumowaniem tygonia i początkiem następnego. Można go ugotować z każdego rodzaju miesa, natomiast u nas zawsze musi się znaleźć kompozycja kilku różnych rodzajów. Oto moja propozycja na pyszny domowy rosołek.

Kliknij tutaj, żeby sprawdzić mój przepis na swojski makaron.

Składniki

  • Pół kurczaka (około 1kg)
  • Pół kury wiejskiej
  • Waga zależy tylko i wyłącznie jaki okaz uda nam sie dostać od gospodarza
  • Szyja indycza około 30 dkg
  • 4 spore marchewki (około 1/2 kg)
  • 1 średni seler
  • 1 duza pietruszka
  • 2 duże upieczone cebule
  • 1 średniej wielkości por razem z zieloną częścią
  • Sól, pieprz
  • Kilka liści selera, pietruszki i lubczyku (zwany również magą)

Krok po Kroku

1Umyte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody dajemy tyle, żeby zakryła mięso.

2Obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Wkładamy je do garnka razem z mięsem.


3Rosół gotujemy na minimalnym ogniu od czasu do czasu zbierając tzw. szumę czyli białą pianę zbierającą się na powierzchni garnka.

4Po około 2 godzinach dodajemy sól, pieprz i zieleninę. Gotujemy jeszcze kilka minut.


5Rosół niebiańsko smakuje podany ze swojskim makaronem (przepis tutaj), marchewką i posiekaną pietruszką.


Kliknij tutaj, żeby sprawdzić mój przepis na swojski makaron.

Jeśli chodzi o zielenię to mam ogromne szczęście, ponieważ posiadam swoją własną działkę na której rośnie wszystko co jest potrzebne do ugotowania mojego aromatycznego rosołu. Zawsze myślę naprzód i mrożę część zieleniny, żeby mieć czego używać podczas sezonu zimowego 🙂 .

Po więcej przepisów na obiad zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz