Czas Przygotowania: 45 min Czas Gotowania: 1 h 30 min Gotowe w: 2 h 15 min  

Flaczki to kolejna tzw. imprezowa potrawa. U nas w domu występuje jako danie obiadowe, a podstawowy przepis uległ małej modyfikacji! Mianowicie, zamiast flaków wołowych czy też cielęcych używam żołądków indyczych.

Składniki

  • 1 kg żołądków z indyka (mogą być z kurczaka ale trzeba włożyć więcej zachodu w krojenie)
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • Średni seler
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie upieczone cebule (tak jak do rosołu)
  • Połowa pora
  • 3 duże liście laurowe
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka startego imbiru
  • Łyżka gałki muszkatałowej
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • Garść majeranku

Składniki na Zasmażkę

  • 50 ml oleju
  • Czubata łyżka mąki pszennej
  • Łyżka papryki słodkiej

Krok po Kroku

1Umyte i oczyszczone żołądki wraz z udkami wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.


2Ściągamy tzw szumę (osad z góry), dodajemy obrane warzywa i upieczoną cebulę, sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 50 min (wszystko zależy od wielkości żołądków) do miękkości.

3Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wrzątku i studzimy. Kroimy według uznania (ja kroję w kostkę). Pora i cebuli nie dajemy do wywaru.

4Na patelnię wlewamy olej do tego wsypujemy słodką paprykę i mąkę i smażymy na złoty kolor. Łączymy wszystkie składniki z wywarem i doprawiamy pozostałymi przyprawami.

Ważna uwaga! gorącą zasmażkę zawsze zalewamy letnim wywarem lub wodą natomiast zimną łączymy z wrzątkiem !!!

Po więcej przepisów zapraszam na uDolores.pl.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz