Czas Przygotowania: 10 min
Czas Gotowania: 40 min
Gotowe w: 50 min
Liczba porcji: 8
 

Inspiracją do wykonania zapiekanki z brokuła był mój ostatni wypad do Ikei, gdzie zjadłam przepyszne mufiny ziemiaczane z brokułami. Postanowiłam zmienić koncepcje mufin, i przenieść ten patent na zapiekanke. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakuje obłędnie 😇.
Sosem który będzie idealnie pasował do tej kompozycji będzie sos beszamelowy, który dzięki użyciu śmietany 30% nada aksamitnego smaku potrawie.

Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne.

Składniki

  • 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 1 brokół około 0,5 kg
  • Duża śmietana 30%
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • Kólka sera mozarella
  • Sól, cukier, gałka muszkatałowa

Krok po Kroku

1Pokrojone w plasterki ziemniaki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut. Następnie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą.

2Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż zrobi się szklista. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i gałką muszkatałową.

3Do garnka z wrzącą wodą dodajemy sól, łyżkę cukru i różyczki brokuła. Całość gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

4Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokół. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozarella.

5Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 min.


Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz