Czas Przygotowania: 10 min
Czas Gotowania: 30 min
Gotowe w: 40 min
Liczba porcji: 4 osoby
 

Sezon szparogowy w pełni, tak więć trzeba wykorzystać ten fakt i ugotować makaron ze szparagami. Jest to danie, które można podać na obiad czy też kolację.

Składniki

  • 40 dkg. makaronu penne
  • 1/2 kg szparagów
  • 20 dkg. surowej wędzonej szynki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200ml. Śmietany
  • 1 łyżka stołowa koncentratu
  • pęczek bazyli
  • sól i chili do smaku

Krok po Kroku

1Gotujemy makaron zgodnie z instukcją producenta (al dente)


2Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, Szparagi obieramy i kroimy skośnie na nieduże kawałki. Szynkę również w kostkę.


3Na dużej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, rozdrobniony czosnek, szparagi i szynkę i krótko wszystko przesmażamy.

4Mieszamy śmietanę z koncentratem i wlewamy na patelnię, gotujemy jeszcze przez chwilę do momenty, aż sos zrobi się zawiesisty.

5Ugotowany makaron łączymy na patelni z sosem i posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz