Czas Przygotowania: 10 min
Czas Gotowania: 25 min
Gotowe w: 35 min
Liczba porcji: 8
 

Dziś postanowiłam podzielić się przepisem na makaron ze szpinakiem. Przepis banalnie prosty i zarazem niesamowicie smaczny. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na obiad!

Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne.

Składniki

  • Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 300 g wędzonego boczku
  • Może być inne mięso jak np. pierś z kurczaka
  • Kilka łyżek śmietany
  • Makaron tagliatelle

Krok po Kroku

1Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do smażącego się boczku dodajemy rozdrobniony czosnek (należy uważać, aby się nie przypalił, bo może to spowodować gorzki smak potrawy).

2Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy zamrożony szpinak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu.

3Jeżeli szpinak jest już rozmrożony, dodajemy sól i pieprz. Należy uważać z ilością soli, gdyż boczek jest już słony.

4Makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy masę szpinakową i śmietanę i wszystko razem mieszamy. Jeżeli danie nie jest wystarczająco słone, możemy dodać odrobinę soli.

Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne.

Życzę smacznego!


1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz