Czas Przygotowania: 45 min
Czas Gotowania: 1 h
Gotowe w: 1 h 45 min

Dziś zdecydowałam się odkopać przepis z lat mojej młodości
(czyli daleka przeszłość haha 😛) a mianowicie przepis na przepyszną lasagne.

Składniki na Lasagne:

  • Paczka makaronu do Lasagne
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (połowę mięsa można zastąpić pieczarkami)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Puszka pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 0.5 kg tartego żółtego sera

Składniki na Sos Beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 600ml mleka 3,2%
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatałowa

Krok po Kroku

1Na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy kolejne kilka minut, następnie dodajemy mięso smażymy około 10 min. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z pomidorami dusimy na wolnym ogniu i żeby nie tracić czasu zabieramy się za sos beszamelowy.

2Do garnka wrzucamy masło i stawiamy na mały ogień (żeby nie przypalić masła). Do garnka dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Kiedy mąka zmieni się na szklisty kolor, wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.

3Na dno kamionkowego naczynia (wymiary 24cm/31cm) wylewamy sos i rozprowadzamy go tak aby zakrył cały spód (zapobiegnie on przypaleniu się dolnej warstwy makaronu). Na sos układamy płaty makaronu (mogą na siebie nachodzić). Następnie znowu nakładamy warstwę sosu (również musi zakryć cały makaron). Następną warstwą jest część mięsa (ja mięso dzielę na 3 części ponieważ tyle warstw układam). Warstwę mięsa posypujemy odrobiną żółtego sera i znowu powtarzamy sekwencje: makaron, sos, mięso i na końcu ser.

Ostatnią warstwą musi być makaron posypany resztą tartego sera.

4Wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min.


Po więcej przepisów zapraszam na moją stronę uDolores.pl

Uprzedzając pytania które sama kiedyś zadałam, makaron ma być surowy!

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz