Czas Przygotowania: 30 min
Gotowe w: 1 h
 

Dziś proponuję odmienione, kolorowe i pachnące czosnkiem buraczano-szpinakowe naleśniki. Rodzince smakowały więc myślę, że Wam też posmakują 🙂 .

Składniki na naleśnik

  • 200 ml soku z buraka
  • 300 ml litra wody
  • 250 gr mąki
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • Tłuszcz do smarowania patelni

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny.


2Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki.


Składniki na farsz

  • 1/2 kg twarogu
  • Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • Kilka ząbków czosnku
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

1Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (należy uważać aby się nie zarumienił, ponieważ będzie gorzki). Po krótkiej chwili dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy wszystko do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.

2Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy zimny szpinak i ponownie doprawiamy.


3Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i składamy według uznania (ja składam na dwa).


4Gotowe naleśniki z farszem smażmy na maśle (ja rozpuściłam masło i dodałam kilka rozciśniętych ząbków czosnku, dzieki czemu masło ma fantastyczny aromat).


Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz