Czas Przygotowania: 20 min
Czas Gotowania: 1 h
Gotowe w: 1 h 30 min
Liczba porcji: 5-6

Prawie wszyscy lubią gołąbki ale ich wykonanie i zawijanie to już wyższy stopień wtajemniczenia 😛 . Dzisiejszy przepis na tzw. oszukane gołąbki (zwane również poznańskimi) będzie idealny dla osób z mniejszym doświadczeniem w kuchni.

Składniki

  • 0.5 kg mięsa mielonego (karkówka lub łopatka)
  • 0.5 kg kapusty
  • 4 jajka
  • Pół szklanki ryżu
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka oleju
  • Sól, pierz i cukier do smaku

Krok po Kroku

1Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na około 1/3 szklanki oleju.


2Mięso, jajka, ryż i kaszę mannę mieszamy z kapustą. Dodajemy przyprawy i formujemy kotleciki (takie same jak mielone). Gołąbki smażymy na pozostałym oleju.

3Usmażone gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 1/2 litra wody. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min.

4Upieczone gołąbki podajemy np. z sosem grzybowym (kliknij tutaj, żeby zobaczyć przepis).

Oszukane gołąbki można zrobić również z farszu który pozostał po zwykłych gołąbkach. Wystarczy dodać kapusty do farszu i postępować zgodnie z przepisem.

Po przepis na klasyczne gołąbki zapraszam na uDolores.pl/klasyczne-gołąbki.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz