Czas Przygotowania: 4 h
Czas Smażenia: 40 min
Gotowe w: 4:40 h
Liczba porcji: 4 osoby
 

Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio ją przygotujemy. Ja przekonałam się do smażonego dorsza dopiero wtedy, gdy skosztowałam tego przygotowanego przez mojego przyjaciela Marka. Sekretem jego przepisu jest włożenie ryby do solanki na kilka godzin przed przyrządzeniem. Dzięki temu sól wnika do wnętrza ryby i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Natomiast chrupiącą skórkę otrzymamy panierując dorsza w mące kukurydzianej.

Składniki

  • 1 kg.oczyszczonych tuszek z dorsza (bez głów)
  • 3 łyżki soli
  • 1 litr wody
  • pieprz
  • mąka kukurydziana
  • 1 litr oleju

Krok po Kroku

1Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do zimnej solanki wkładamy rybę i pozostawiamy w lodówce na około 3 godz.


2Rybę wyciągamy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i opruszamy pieprzem.


3Rozgrzewamy olej w wysokim naczyniu i obtaczamy dorsza w mące kukurydzianej.


4Rybę smażymy na głębokim tłuszczu na jasno-złoty kolor (zbyt długie smażenie spowoduje, że ryba nie będzie soczysta).


5Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Dorsza podajemy z np. surówką z kiszonej kapusty.


Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz