Czas Przygotowania: 1 godz
Gotowe w: 1 godz
 

Bardzo lubię sałatkę z kapusty i papryki dlatego każdego roku obowiązkowo musi zagościć w mojej piwnicy, tak więc dzisiaj kolejny stary, wypróbowany przepis.

Składniki

  • 2.5 kg białej kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 0.5 kg czerwonej papryki
  • 1.5 łyżki soli

Składniki na zalewe

  • 0.5 litra octu 10%
  • 2 litry wody
  • 30 dkg cukru
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Krok po Kroku

1Kapustę szatkujemy, solimy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia cebulę kroimy w pióra, dodajemy pozostałą sól i odkładamy na godzinę do czasu, aż zmięknie.

2Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do garnka kapustę. Gotujemy przez około 15 min. Następnie dodajemy posoloną cebulę, marchewkę startą na grubych oczkach i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy pokrojoną w paski paprykę.

3Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem (ja nie pasteryzuję).

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz