Czas Gotowania: 5 min
Gotowe w: 30 min
 

Jesień w tym roku jest bardzo uprzejma i zasypała nas ogromną ilością grzybów. Po powrocie z lasu zawsze przygotowuję świeży sos grzybowo-śmietanowy. Kilka osób prosiło mnie już o ten przepis, tak więc oto i on.

Składniki

  • Około 70 dkg grzybów
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól, biały pieprz

Krok po Kroku

1Oczyszczone grzyby kroimy do miski. Do garnka nalewamy wody i doprowadza my do wrzenia. Dodajemy sól i 3 łyżki octu (ocet zapobiegnie ściemnieniu kapeluszy i nóżek) i wrzucamy grzyby. Szumę ściągamy łyżką cedzakową. Całość gotujemy przez około 5 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażymy do momentu, aż będzie szklista. Następnie dodajemy do niej grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut uważając, żeby nie spalić cebuli.

3Na koniec wlewamy śmietanę i na maleńkim ogniu gotujemy do momenty, aż śmietana zredukuje się i otrzymamy odpowiednią gęstość. Doprawiamy do smaku (ja bardzo lubię dodać pod koniec gotowania gałązkę lubczyku).

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz