Czas Przygotowania: 15 min
Czas Gotowania: 6 min
Gotowe w: 21 min
Liczba porcji: 6
 

Każdy rosół to wyzwanie ale podobno zrobienie makaronu sprawia wielu osobom kłopot, dlatego dziś szybki poradnik jak wykonać go samodzielnie. Jeśli raz zrobcie go sami, zapewniam Was, że nie będziecie już chcieli korzystać z tych sklepowych 🙂 .

Składniki

  • 40 dkg mąki (typ 450)
  • Łyżeczka soli
  • 4 duże jaja (ja używam wiejskich)
  • Dla osób które nie mogą jeść jajek można zamienić je na mleko

Krok po Kroku

1Przesianą mąke, jaja i sól zagniatamy w misce (do tego procesu można użyć robota planetarnego). Ciasto wygniatamy przez około 10 min (do czasu aż po przecięciu ciasta na pół będą widoczne bańki z powietrzem)

2Kroimy ciasto na plastry i wałkujemy każdy z nich na cienkie placki.


3Rozwałkowany placek posypujemy mąką zwijamy i kroimy w wąski paski.


4W dużym garnku gotujemy około 4 litry wody z dwoma łyżkami soli, wrzucamy połowę makaronu i gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 min, mieszając od czasu do czasu (długość gotowania zależy od grubości makaronu). Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.

Gotowy makaron podajemy z rosołem lub zupą pomidorową. Ten sam przepis na makaron wykorzystuje również w lazanii lub zacierkach.

Po więcej odjazdowych przepisów zapraszam na uDolores.pl.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz