Czas Przygotowania: 1 dzień
 

Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku.

Składniki

  • 2 1/2 kg. ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1/2 kg cukru
  • 2 główki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki chili

Krok po Kroku

1Ogórki (nie obieramy) myjemy, kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Całość posolić i odstawić na około 6 godz. Powstały sok wylać.


2Pozostałe składniki zagotować. Gorącą zalewę dodać do ogórków z czosnkiem i pozostawić na 12 godzin.


3Włożyć do słoików NIE GOTOWAĆ!


Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz