Czas Przygotowania: 30 min
 

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego już na początku tego wspaniałego okresu chcę zaproponować wam przepis na wyśmienite ogórki. Do ich przygotowania wykorzystuje duże ogórki, które kroję wzdłuż na plastery. Polecam gorąco ten przepis, ponieważ u mnie został okrzyknięty jako “The Best”!

Składniki

  • 2 kg dużych ogórków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 cebule

Składniki na 1 słoik

  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 kwiat kopru

Składniki na zalewe

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka soli

Krok po Kroku

1Ogórki kroimy w plastry (ja kroję ogórki wzdłuż) tak aby jeden plasterek wystarczył na całą kanapkę. Marchewkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w plastry.

2Do każdego słoika dodajemy zioła, koper, marchewkę i cebulę. Na koniec dajemy pokrojone ogórki.

3Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Zakręcamy i pozostawiamy na około dobę. Następnego dnia pasteryzujemy przez około 3 min od momentu kiedy woda w garnku zagotuje się.

Życzę smacznego!

Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz