Czas Przygotowania: 30 min
Gotowe w: 4 h
 

Producenci cz臋sto ukrywaj膮 przed nami substancje konserwuj膮ce w swoich produktach, dlatego postanowi艂am zainteresowa膰 si臋 przepisami na domowy ketchup. Pr贸bowa艂am r贸znych domowych przepis贸w jak np. ketchupu z cukinii, jednak moja rodzinka KOCHAJ膭CA ketchup uzna艂a, 偶e to nie to. Po wielu pr贸bach uda艂o mi si臋 stworzy膰 idealny. Nie jest to tylko moja opinia, m贸j syn (nie艣wiadomie) wch艂on膮艂 go i zapyta艂 gdzie go kupi艂am i co to za producent 馃槀. Wreszcie po kilku latach pr贸b 艣mia艂o mog臋 powiedzie膰, 偶e stworzy艂am swoj膮 w艂asn膮 mark臋, kt贸r膮 nazwa艂am “Ketchup Dolores” 馃構.

Sk艂adniki

  • 2,5 kg dojrza艂ych pomidor贸w (ja u偶ywam malin贸wek)
  • 0,5kg obranych jab艂ek (bez gniazd nasiennych)
  • 2 du偶e czerwone papryki pokrojone w kostk臋
  • 1/3 szkl. octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 艂y偶ki soli
  • 3 艣rednie cebule pokrojone w kostk臋
  • 1 p艂aska 艂y偶ka cynamonu
  • 1 艂y偶ka ostrej papryki
  • 50 ml. oleju

Krok po Kroku

1Sparzone, obrane i rozdrobnione pomidory sma偶ymy na ma艂ym ogniu w rondlu. Przecieramy przez sito dzi臋ki czemu pozbywamy si臋 pestek.

2Na rozgrzany olej wrzucamy cebul臋. Jak zrobi si臋 szklista dorzucamy papryk臋, jab艂ka i po kilku minutach dodajemy rozgotowane pomidory.

3Doprawiamy i sma偶ymy dop贸ki zredukujemy p艂yn i uzyskamy g臋st膮 konsystencj臋.


4 Ca艂o艣膰 blendujemy i w razie potrzeby odparowujemy przez kolejne kilka minut na minimalnym ogniu.

5Pi臋kny, g艂adki keczup przek艂adamy do wyparzonych s艂oik贸w i pasteryzujemy dwukrotnie po 30 min.

呕ycz臋 smacznego!


Interesujesz si臋 gotowaniem? Zapraszam no moj膮 grup臋 na Facebooku, gdzie mo偶esz podzieli膰 si臋 swoimi przepisami 馃檪 .

Dodaj komentarz