Czas Przygotowania: 15 min
Gotowe w: 1 h
Liczba porcji: 5-6 szt.
 

Chaczapuri to gruziński chleb, który u nas w domu zadomowił się na stałe. Wystarczy kilka składników i możemy delektować się wyśmienitym pieczywem. W Gruzji robi się je z serem. Ja zdecydowałam się na podanie przepisu tylko na ciasto, ponieważ takie częściej robię i podaję z różnymi dodatkami .

Składniki

  • 1/2 kg. Mąki
  • 450 ml. kefiru (śmiało można użyć maślanki)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody

Krok po Kroku

1Wszystkie składniki mieszamy (ciasto będzie lepić sie do rąk). Pozostawiamy na około 30 min.


2Dzielimy całosć na 5-6 części i każdą wałkujemy na około 0,5 cm placki. Ciasto pieczemy na patelni bez tłuszczu z obu stron.


3Każdy z upieczonych placków smarujemy z jednej strony masłem.

Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.

Życzę smacznego!


Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku, gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami 🙂 .

Dodaj komentarz